Banjalučki biskup dr. Franjo Komarica: Istrijebili su katolike kao islamisti kršćane

Banja Luka, 7. studeni 2014. godine
Kome mi Hrvati u Republici Srpskoj pripadamo. Pokušali smo kod Milorada Dodika, tri godine nas ne želi primiti, predstavnici Hrvata u BiH gledaju nas praznim pogledom, političari iz Hrvatske bježe od nas, u EU ne žele prihvatiti da smo i mi građani Europe, očajan je banjalučki biskup dr. Franjo Komarica jer se ignorira nestanak jednoga naroda.
Zbog svega što se događa Hrvatima u Bosni i Hercegovini ta je zemlja najsličnija

Siriji i Iraku, gdje militanti Islamske države istrijebljuju kršćane i sve koji ne prihvaćaju njihov teror i vladavinu. Zar nije tako? Pa na ovom području je usred Europe protjerano 95 posto katolika, većinom pripadnika hrvatskog naroda i nemaju nikakvu mogućnost povratka i to baš nikoga ne zabrinjava – teza je što ju je iznio banjolučki biskup dr. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije BiH.

KOMARICA
Da je biskup očajan jer se nitko ne uznemirava zbog stanja s Hrvatima na području Republike Srpske, pokazuje i činjenica da se iskreno iznenadio kad smo ga nazvali. Ma je li moguće da ste mi telefonirali, ponavljao je biskup u više navrata:
– Od srca vam hvala što ste se zainteresirali za naše vapaje, jer nestanak Hrvata u BiH ne zanima ni Hrvatsku, ni međunarodnu zajednicu, ni vlasti Federacije, ni Republiku Srpsku, niti sve njihove medije!
Papa, spasi nas!
Pred iščeznućem cijeloga jednog naroda koji ovdje nije umjetno doseljen nego je povijesni, apsolutno svi okreću glavu. Pitam se jesmo li ludi svi koji upozoravamo na katastrofu – navodi biskup Komarica, dodavši kako od prijeratnih 220 tisuća katolika u njegovoj biskupiji sada živi tek oko 12 tisuća, većinom očajnih ljudi.
– Ni u jednoj europskoj zemlji nije se kroz dvadesetak godina tako drastično smanjio broj katolika. Rezultat je to dobro osmišljenih, temeljito i sustavno provedenih akcija koje su dovele do fizičkog iskorjenjivanja katoličke zajednice. Ogorčen sam napose ponašanjem domaćih političara u BiH, uključujući tu i one koji bi se trebali zalagati za interese Hrvata.
– Možete li zamisliti da su čak i neki hrvatski političari sprječavali povratak hrvatskih katoličkih obitelji na rodna ognjišta, ignorirajući poziv da se politički, pravno i materijalno zauzimaju za njihov održivi povratak – razočaran je mons. Komarica koji je o svemu obavijestio i papu Franu, nadajući se da će barem on dignuti glas za Hrvate u Bosni.
Stidim se političara
– Papa i vodstvo Crkve ne smiju ostati gluhi, nijemi i nezainteresirani kao što su svi ostali – kazao je Komarica dodajući kako je i u završnim dokumentima nedavno okončane sinode upućen jasan poziv političarima da osiguraju poštivanje obiteljskih prava.
Oni koji su se vratili nemaju ni struje ni ceste, žive u strahu. Kome god da se obratim, ne želi reagirati. Pa ja kao biskup želim znati kome mi pripadamo, čiji smo mi građani, koji je naš glavni grad: ako Sarajevo nije, Banja Luka nije, Zagreb nije, Bruxelles nije, Washington nije?!
Pokušali smo kod Milorada Dodika, tri godine nas ne želi primiti, predstavnici Hrvata u BiH gledaju nas praznim pogledom, političari iz Hrvatske bježe od nas, u EU ne žele prihvatiti da smo i mi građani Europe. Na koju adresu da se obratimo i tko će nas saslušati?
Doista se stidim naših političara, ovo mrcvarenje bosanskih Hrvata rezultirat će njihovim potpunim nestankom – kategoričan je biskup Komarica.
http://www.misija.slobodnadalmacija.hr
Piše: Damir Šarac

6 Comments

Odgovori